Gode råd om udluftning

Luft ud kort og intenst: Om vinteren er det særlig
vigtigt at få luftet ud, men du kan gøre det i kortere
tid end normalt – du kan nøjes med fem minutter.
Lad ikke vinduet slå på klem: Lad ikke bare et enkelt
vindue stå på klem i flere timer. Det vil afkøle vægge
og andre overflader, og så kræver det langt mere tid
og energi at få stuetemperaturen op igen. Kolde
vægge kan give kondens og føre til skimmelsvamp.
Luft ud 2-3 gange om dagen: F.eks. morgen, eftermiddag
og aften. Når det er koldt udenfor, bliver husets
indvendige overflader også koldere, og det gør
risikoen for fugtskader større. Derfor er det vigtigt at
lufte ud. Gør det f.eks. til en vane at lufte ud, når du
børster tænder.

Skal der helst være koldt i dit soveværelse?
I så fald er du ikke alene, for de fleste af os
sover bare bedre, når vi sover køligt. Men
bliver det for køligt, kan temperaturforskellen
mellem det kølige soveværelse og de
omkringliggende rum i din bolig give fugtproblemer
og skimmelsvamp.
Ifølge fagekspert Tine R. Sode fra Bolius bør
soveværelset ideelt set have en konstant temperatur
på 20-22 grader ligesom resten af huset. Bliver
temperaturen mere end 5 grader lavere end i
resten af huset, risikerer du kondensdannelse på
overfladerne i rummet, når den varme luft fra
resten af boligen søger ind i det kolde soveværelse
– også selv om du holder døren til soveværelset
lukket. Og så snart der er fugt og organisk
materiale som støv, tapet eller træ til stede, kan
skimmelsvamp leve og vokse.

Sænk temperaturen om natten.
Du kan dog godt sænke temperaturen i soveværelse
til 18 grader om natten uden risiko for skimmelsvamp,
så længe du blot følger nogle enkle
retningslinjer. Og du skal så huske at hæve temperaturen
igen, når du står op om morgenen.
Man skelner nemlig mellem kølig luft og kølige
overflader i rummet. Når overfladerne – altså
vinduer og vægge – bliver kolde, dannes der kondens.
Men du kan sagtens køle luften ned om natten.
Der må dog maksimalt stadig kun være ca. 5
graders forskel på temperaturen i de forskellige
rum i huset, da der ellers er risiko for, at der dannes
kondens i det kølige rum.

Tænd altid emhætten ved madlavning.
Det er vigtigt, at du tænder emhætten under madlavningen,
da stegning og bagning ofte er de største
kilder til partikeludledning i hjemmet. Det er ikke videnskabeligt
sikkert, hvilken skade partiklerne gør,
men det anbefales at undgå dem i så høj grad som
muligt. Derudover afgiver især kogning en stor
mængde fugt, som kan danne dug og kondens på kølige
flader og dermed øge risikoen for skimmelsvamp.
Sørg derfor for, at pander og gryder er placeret lige
under, hvor emhætten suger. Hvis emhættens sug ikke
dækker de to forreste kogeplader ordentligt, er
det bedst at bruge de bagerste kogeplader.

Er det en god idé med åbent vindue og emhætte
samtidig?
En emhætte med afkast til det fri er oftest nok til at
fjerne damp og os fra madlavning. Du kan åbne vinduet
for at undgå undertryk, dog ikke hvis vinduet er placeret
lige ved siden af emhættens afkast udendørs, da du så
får osen ind i køkkenet igen.
Har du en emhætte uden afkast, altså kun
med et filter, bør du samtidig åbne vinduet, da en filteremhætte
suger markant mindre damp og os end
en emhætte med afkast. Og har du slet ikke en emhætte,
bør du altid lufte ud med gennemtræk ved madlavning.
Luft altid ud efter madlavning
Det er en god idé at åbne vinduet i køkkenet, når du
er færdig med at lave mad. Gennemtræk fjerner mados
og lugten af mad og sikrer dermed et bedre indeklima.
Generelt er det vigtigt at lufte ud med gennemtræk
tre gange dagligt, især i forbindelse med madlavning
samt efter brug af stearinlys og bad.